Bol u kolenu – gonartroza

Šta je gonartroza (bol u kolenu)

Bol u kolenu (gonartroza) predstavlja artrozu kolenog zgloba. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba. U osnovi uzrok bola je istezanje kapsule i periosta (koji je bogat senzitivnim vlaknima), kao i zbog rastezanja okolnih mekotkivnih struktura. Problemi su češći nakon četrdesete godine života, kod sportista nakon aktivnog bavljenja sportom, a značaj imaju i nasledni degenerativni faktori (genu varum, genu valgum, femoralna i patelarna displazija, artritisi itd), uz povećanu telesnu težinu i vensku insuficijenciju.

Uzrok nastanka bola u kolenu

Uprkos intenzivnim istraživanjima, uzrok nastanka degenerativnih bolesti zglobova još uvek je nedovoljno poznat. Proces starenja tkiva, mnogi spoljašnji faktori, poremećaji hormonske ravnoteže i nasledna predispozicija, predstavljaju faktore odgovorne za nastanak artroza. Zavisno od uzroka nastanka degenerativnih bolesti zglobova, razlikujemo primarne i sekundarne artroze. Kod primarnih artoza, uz normalno opterećenje, postoji “slabost” hrskavice nepoznatog porekla. Kod sekundarnih artroza, uz normalnu hrskavicu postoji preopterećenje, a može biti posledica povrede, urođene anomalije zglobova, metaboličkih i endokrinih bolesti, upala itd.

Uzroci propadanja hrskavice kolena mogu biti različiti, ali se sve svodi na sindrom preopterećenja zgloba, bilo da se radi o povećanoj telesnoj težini, preopterećenju kod sportista, zanimanju koje podrazumeva teško i dugotrajno opterećenje kolena ili propadanju hrskavice u sklopu sistemskih oboljenja.

Bol u kolenu - Des ambulanta

Bol u kolenu – klinička slika

Najčešća lokalizacija artroze je u zglobu kolena. U početku razvoja ove artroze glavni simptom je bol pri određenim aktivnostima (penjanje uz i silaženje niz stepenice), kao i kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima posle mirovanja. U tom periodu jedini pozitivan klinički znak mogu biti krepitacije pri pasivnim pokretima. Tek kasnije javlja se ograničenje u obimu pokreta, tvrdo zadebljanje zgloba i eventualno nestabilnost kolena zbog slabljenja kvadricepsa i olabavljenja tetiva. To je razlog naglog “klecanja” i “otkazivanja” kolena. Takođe, javljaju se osećaj toplote u zglobu i otok, koji su posledica upalnog procesa unutar zgloba. Kasnije, zbog većeg opterećenja unutrasnjeg dela kolena, često se javlja varus deformacija zgloba (O noge), što doprinosi daljem bržem oštećenju svih struktura, nestabilnosti i labavosti zgloba.

Bol u kolenu – dijagnoza

Osim na osnovu simptoma, bolest možemo dijagnostikovati i na temelju rendgenografije. Karakteristične radiološke promene na zahvaćenim zglobovima potvrđuju dijagnozu, ali treba napomenuti kako radiološke promene nisu uvek u korelaciji s kliničkim simptomima. U izuzetno retkim slučajevima u dijagnostici se možemo koristiti i drugim radiološkim pretragama (CT, NMR).

Bol u kolenu – lečenje

Kod lečenja gonartroze , naročito u akutnoj fazi, neophodno je primeniti neke terapijske procedure. Od fizikalne terapije mogu se primeniti:

– kriomasaža ili masaža ledom
– ultrazvuk
– laser
– TENS
– interferentne struje
– dijadinamicne struje
– galvanske struje
– magneto terapija

U zavisnosti od toga koji simptomi su kod pacijenta najizraženije, u kojoj je fazi bolesti (akutna, subakutna, hronična), takva će se terapija i primenjivati .
U akutnim fazama gonartroze, praćenih intezivnim bolovima, svakako se preporučuje i uzimanje analgetika i antireumatika, zajedno sa fizikalnom terapijom.

Fizikalna terapija je vrlo korisna metoda lečenja bola u kolenu. Od vežbi (kineziterapije), primenjuju se vežbe rasterećenja (vežbe u suspenziji), kojima se održava obim pokreta zgloba kolena, ali tako da koleno rasteretimo vlastite težine i razmaknemo zglobna tela. Kod značajnog smanjenja obima pokreta primenjuju se vežbe za povećanje obima pokreta pasivno, potpomognuto ili od strane fizioterapeuta. Takođe je potrebno sprovoditi vežbe jačanja mišića natkolenice (prednje i zadnje lože). Takve vežbe se lakše izvode u vodi, pa je tako hidroterapija vazan deo lečenja gonartroze fizikalnom terapijom.