Celulit (II deo)

Tipovi celulita

Edematozni celulit. Donji delovi tela dobijaju na veličini – oblast kukova, butina i stomaka. Povećana tećnost i limfna akumulacija u tkivima je tipična. Koža u problematičnim oblastima je gruba, međutim, češće izgleda klonulo nego naduveno.

Fibrosklerotični ili teški celulit. Karakteriše ga ruptuirana struktura kolagena i elastičnih vlakana koji su postali čvrsti, rigidni i debeli. Celulitarne jamice su guste, čvrste i osetljive. Ovaj tip je češći kod mladih žena, koje imaju dobre mišiće, strije su takođe tipične.

Mekani/ masni celulit. Karakteriše ga slabost vezivnog tkiva i hipotonija mišića. Češće se javlja kod žena koje nemaju fizičku aktivnost. To je vrsta celulita koja se teško tretira. Prošireni kapilari i vene karakterišu mekani celulit. Često se pojavljuje posle ozbiljnih gubitaka težine ili posle porođaja.

Četvrti tip može se izdvojiti ponekad:
Kombinovani celulit, odlikuje se različitim znakovima u različitim delovima tela.

Anticelulit masaža | DES ambulanta
Designed by Freepik

Tretmani celulita

Limfna drenaža i anticelulit masaža imaju ključnu ulogu u anticelulit tretmanu. Anticelulit masaža, kao tehnika, pomaže da se ublaži edem i izbegne zadržavanja tečnosti. Anticelulit masaža ima kumulativni efekat. Njom se toksini i nečistoće eliminišu, te se tako direktno olakšava gubitak težine i obezbežuje dobrobit za čitav organizam. Anticelulit masažom zamor nestaje i snaga se vraća. Regeneracija ćelija se aktivira, tkiva se dekontaminiraju, cirkulacija krvi raste, protok limfe poboljšava i venski zastoj se smanjuje. Anticelulit masaža ima opuštajući efekat: mišići se relaksiraju.a nervni sistem postaje izbalansiran. Zdravlje našeg tela direktno zavisi od pravilnog funkcionisanja limfnog sistema.

Redovno vežbanje i odgovarajuća ishrana mogu da pomognu u kontroli težine i samim tim spreče pojavu celulita. Istraživanja pokazuju da i određeni dodaci ishrani koji utiču na smanjenje telesne težine kao što su zeleni čaj, kofein, kapsaicin i kalcijum mogu takođe biti korisni za lečenje celulita.. Osim navedenih tretmana celulit se može tretirati radiotalasima, ultra zvukom, laserom i injekcionim tretmanima.

Za povecanje efekta anticelulit tretmana mogu se koristiti neka od sledecih ulja: Fenelovo ulje, germanijum, grejpfrutovo ulje, ulje limunove trave, ruzmarinovo ulje, ulje bršljena…

Anticelulit masaža | DES ambulanta

Šta je anticelulit masaža?

Masaža posebno dizajnirana da izvrši pritisak na područjima zahvaćenim celulitom se zove anticelulit masaža. Gubljenje težine je težak zadatak i zahteva višeslojni pristup. Jedan od aspekata ovog procesa može biti anticelulit masaža koja bi mogla mnogo da pomogne.

Anticelulit masaža obuhvataa stiskanje i približavanje masnih naslaga, kao i gnjećenje mišića u pogođenim područjima sa ciljem razdvanja masti dalje od vezivnog tkiva. Potrebno je više tretmana. Za kratko vreme niko neće osetiti glatku i zategnutu površinu kože bez efekta hrapavosti koji kvari naš izgled.

Anticelulit masaža | DES ambulanta
Designed by Freepik

Anticelulit masaža

Nakon određenog broja tretmana doći će i prvi rezultati. Oni se postižu pod okriljem profesionalnih masera u salonima za profesionalnu masažu. Postoje i posebne kreme, losioni i eteričnia ulja koja se koriste u toku ovog procesa.

Kako je anticelulit masaža funkcioniše?
Glavni cilj anticelulit masaže, bez obzira na tehniku primene, je da manipuliše kožom i rastera masne ćelije ispod površine kože, tako da se ravnomernije rasporede, umesto da se akumuliraju na jednom mestu koje biva primetno i estetski neprihvatljivo.

Redovna masaža upravo pomaže u tome da se razbiju nagomilane masti. Ovime se poravnava hrapavi efekat, a koža postaje čvršća i glatkija.