Celulit (I deo)

Celulit je problem koji pogađa oko 90% žena širom sveta i jedan je od najčešćih razloga za posetu salonu za masažu. U medijima kao što si časopisi, televizija, internet, puno se govori o celulitu i daje se niz preporuka za rešavanje ovog problema. Postojali su različiti reklamni slogani u kremi koja obećava da će pomoći “rešavanje” problema celulita, čime se žene dovode u zabludu. Celulit je složen problem, a možemo razlikovati različite tipove i nekoliko faza. Kozmetičari su itekako dobro svesni da samo kreme, teško mogu da uklone celulit.

Od metoda suzbijanja celulita govorićemo o anticelulit masaži, jer verujemo da su tehnike ručnih masaža najbolje za rešavanje problema koji se nalaze u potkožnim tkivima. Nema jedinstvene metode, aparata koji bi mogli zameniti direktni kontakt sa klijentom.

Međutim, valja priznati da anticelulit masaža nije jedina stvar koje se osoba mora pridrzavati da bi celulit bio eliminisan. Da bi se postigli željeni rezultati, klijent mora imati uravnoteženu ishranu, vežbati i biti fizički aktivan i unositi dosta tečnosti.

Celulit - DES ambulanta
Designed by Freepik

Šta je celulit?

Celulitom nazivamo grubu površinu kože, koja izgleda obično kao “narandžina kora”. Celulit mogu imati žene sa prekomernom težinom ali i mršave žene. Celulit se može razviti bez obzira na godine, telesnu težinu, fizičku aktivnost ili građu.

Objašnjenje mehanizama patogeneze celulita leži u oslabljenoj mikrocirkulaciji u potkožnim masnim tkivima, što dovodi do intercelularnog edema, hipoksije tkiva, acidoze i subkutane lipodistrofije masti.

Hleb, pasterizovani mlečni proizvodi, kobasice i meso u ishrani stvaraju mokraćnu kiselinu tokom prerade hrane i potpomažu acidozi. Proizvodi koji sadrže kiseline kao što je vinobran i proizvodi koji ga sadrže, kao što su marinade, pivo, vino, kiselo voće, kiseli kupus su naročito štetni.

Korisno je zapamtiti da šećer, kada se konzumira sa voćem ili u džemovima, neutrališe kiseline. Jedino baze su sposobne da neutrališu kiseline. Alkalne reakcije u telu mogu se podstaći pitkom vodom, sokovima od povrća i svežim povrćem. Stoga je ključno imati uravnoteženu ishranu i konzumirati tečnost u dovoljnim količinama. Poboljšanje cirkulacije je ključni aspekt terapije.

Celulit - DES ambulanta
Designed by Freepik

Zašto se celulit javlja u skoro 90% žena, dok nije tipična pojava kod muškaraca?

Muškarci, za razliku od žena imaju potkožno salo u regijama butina i stomaka u obliku malih režnjeva koji su odvojeni od vezivnog tkiva pregradama koje su dijagonalno orijentisane na površinu kože. Žene imaju mnogo više masti. Režnjevi i particije su pod pravim uglom i paralelno orijentisani ka površini kože, čime se omogućava koži da se isteže tokom trudnoće. To je razlog zbog koga je lakše masnim ćelijama da prodru do dermisa, onda kada su one veće. To dalje rezultira vidnim neravninama površine kože.

Šta sve može izazvati celulit?

Svakodnevica i loša ishrana. Ishrana bogata mastima i šećerom, siromašna tečnostima doprinosi razvoju celulita. Neregularni obroci kojima dominira slatka i masna hrana promoviše iskaz masti, posebno u nižim delovima tela. Štetni proizvodi u ishrani su konzervansi, stabilizatori, emulgatori, sredstva za zgušnjavanje, hormoni u mesu i ribi. Takođe, zanimanja i poslovi tokom kojih sedite za stolom i nedostatak fizičke aktivnosti / „sedelački“ način života doprinose formiranju celulita.

Naslednost. Ona determiniše oblasti tela u kojima se lako talože masti, kao i ozbiljnost celulita. To je zbog položaja alfa i beta receptora na membranama masnih ćelija. Na kukovima, stomaku i butinama broj alfa receptora, koji je odgovoran za lipogenezu (akumulaciju masti) je šest puta veća nego beta receptors, pa će deoba masti u ovim oblastima će biti sporija. Ovo su tipične akumulacije masti kod žena.

Hormonski disbalans. Može biti uzrokovan spoljnim faktorima kao što su stres, bolest, hormonske kontracepcije, sadržaj konzumirane hrane, međutim, može biti genetski određen. To je razlog zašto i fizički aktivni ljudi sa ispravnim navikama u ishrani nisu imuni na ovaj problem.

Brze promene telesne težine. Nakon brzog dobijanja ili gubitka telesne mase, celulit može nastati na širokim površinama tela. U vreme posta, telo uči da sačuva i pravi rezerve hrane. Žene su sklonije celulitu tokom trudnoće. Objašnjenje leži u povećanoj količini estrogena i progesterona u krvi kao i gojenju. Pored toga, faetus vrši pritisak na krvne sudove, što škodi protoku krvi do srca. Celulit se može pogoršati i posle porođaja, jer je potrebno vreme da se nivoi hormona stabilizuju, a nove majke često jedu više, doprinoseći na taj način dobijanju na težini.
Odeća. Mlade žene treba da izbegavaju nošenje suviše uske odeće, naročito pantalona jer na taj način takođe otežavaju cirkulaciju krvi.