SPORTSKA MASAŽA

 

Sportska masaža je posebno orijetnisana na mišiće i one delove tela koji su izloženi stresu treninga. Nakon napornog treninga, mišići, tetive i ligamenti su izloženi malim povredama, nastalim kao posledica premora, a koje telo leči proizvodnjom kolagena. Jedan od ciljeva sportske masaže je upravo da smanji mišićnu napetost i da postigne duboku telesnu i psihičku opuštenost. Sportska masaža postala je veština koja umnogome može pomoći sportisti prilikom oporavka nakon napornih treninga, kao i omogućiti mu da poveća svoje sportske rezultate. Isto tako ona može pomoći i sportskom rekreativcu da se zaštiti od neželjenih sportskih povreda.

 

Sportskom masažom se, kada se primenjuje pravilno, postiže veoma efikasno smanjenje mišićne tenzije. Kada se primenjuje redovno, sportska masaža sportiste može zaštititi od povreda koje nastaju kao posledica premora mišića, ligamenta, tetiva, zglobova. Većina zamora mišića prolazi nezapaženo od strane samog sportiste sve dok ne dođe do nekog ozbiljnijeg problema ili povrede. Uz pomoć sportske masaže ubrzava se oporavak organizma nakon treninga, zagrevaju se i omekšavaju tkiva, poravnavaju se mišićna vlakna, poboljšava se cirkulacija, vrši detoksikacija mišića i izbacuje se mlečna kiselina.

 

Sportska masaža održava mišiće zdravima, gipkima, manje podložnim povredama, povećava opseg kretanja, snagu povređenih mišića, ubrzava proces jačanja, poboljšava protok krvi i čini spremnijim na nove i bolje rezultate u sportskim aktivnostima ali i u životnim izazovima.